Tumlarsafari 2017-06-16T16:45:47+00:00

Följ med på Sveriges första valsafari

I havet runt Kullaberg kan du ofta se tumlaren, den lilla tandvalen som ser ut som en delfin. Se våra tumlare på nära håll och upplev Kullaberg vidunderliga natur från havet med spännande vikar och trolska grottmynningar ifrån vår RIB båt.

Boka online
Vi träffas först i naturum. Var på plats här 30 min innan avgång. Här har ni möjlighet att se Kullabergsmarina liv i akvarium, klappa sjöstjärnor och se undervattensfilmer på tumlare. Vi går sedan ner till båtplatsen vid Paradise hamn, ute vid kullens spets, en vacker promenad på ca 5-10 min. Förutom chansen att se tumlare kommer ni få se Kullabergs  vidunderliga natur ifrån havet med spännande vikar och trolska grottmynningar. Själva båtturen är ca 1h men räkna med 1,5h för hela aktiviteten.

Tumlarsafarin inställs vid för blåsigt väder. Turerna kan också istället utgå ifrån Mölle eller Arild beroende på vindriktning. Blir det aktuellt kommer ni få reda på det senast dagen innan. Ni får låna flytvästar av oss. Tänk på att vägen till Paradisehamn är bitvis brant och ej asfalterad.

Video

Nimistur & Kvällstur

Extra långa turer där ni har ännu större chans att se tumlare.

En helt fantastisk tur där vi förutom att titta på Tumlare också åker bort till konstverket Nimis & landet Ladonien. Ni får höra alla roliga historier om konstverket och på vägen passerar vi också några av Kullabergs vackraste platser som Porten, Fågelskyddsområdet för Pilgrimsfalken och Söftingsgrottan, Kullabergs djupaste grotta. Tid ca: 1,5h båttur men räkna med 2h för hela aktiviteten
Upplev Kullabergs magiska kustlinje i kvällsljuset. Ofta blåser det mindre vilket gör det lättare att få syn på tumlarna. Dessutom är de ännu mer aktiva under kvällen och det är den tur som vi har sett flest Tumlare på. Den här turen passar också er som är rörelsehindrade då det är väldigt lätt att ta sig till och i båten. Samling vid Kullabergsguidernas beachflagga i Möllehamn. Tid ca: 1,25-1,5h båttur

Vanliga frågor

På de 3 åren vi har kört nu, har vi sett ungefär 2 av 3 turer. Lite mer på kvällsturerna.
Har varit ganska jämt fördelat. Tumlarna är där året runt men kvällarna är bra. Hela sommaren ser vi dem ofta.
Klä er för dagen men tänk på att det är lite kallare ute på havet och vinden kan kyla lite. Ha gärna med er en jacka.
Vi rekommenderar att boka, då båten endast har 12 platser och många turer blir fyllda. Oftast räcker det att boka en vecka eller några dagar innan.
Det är bitvis brant, på de branta partierna är det dock trappor. Sista 20 m är på klippor. Guiden hjälper er hela tiden. Promenaden till båten är ca 600 meter och 60 m höjdskillnad. Är ni osäkra kan ni under sommaren välja kvällsturen ifrån Möllehamn istället
Då det är vilda djur kan vi inte garantera att få syn på dem. De flesta som inte ser är väldigt nöjda ändå. Ni får se Kullabergs unika natur på norra sidan med grottor och branta klippväggar och en rolig båttur. Skulle ni vilja försöka igen så ordnar vi en liten rabatt till er.
Endast när det blåser för mycket ifrån väst eller nordväst (från ca 8-9m/s)Vi informerar på hemsidan (under aktuellt högst upp till höger på den här sidan) dagen innan om det skulle vara fallet, samt kontaktar de som bokat på telefon senast dagen innan. Är ni osäkra kontakta gärna oss.
Vi har ingen åldersgräns, dock så brukar det uppskattas ifrån 2 år. Har ni små barn med er så tänk på att vägen ner bitvis är brant och ej asfalterad (ej lämplig för barnvagnar).
Ja, de minsta storlekarna är ifrån 10kg.
Det händer att de kommer ända fram till båten men vanligt avstånd är runt 20 meter, ibland närmre och ibland längre bort.
Sälar ser vi ibland, mycket sjöfågel, har man tur kan man skymta Pilgrimsfalken.

Kullaberg

Fotograf: Johan Hammar

Under tumlarsafarin går turen till största delen längs Kullabergs kustlinje. Detta är Sveriges mest dramatiska kustlinje med grottor, trolska vikar, höga stup, häckande pilgrimsfalkar och mäktiga klippformationer och kan endast upplevas genom båt.

Miljö

Natures_Best_sv_CMYK smallKullabergsguiderna och Tumlarsafarin är ekocertifierat enligt naturens bästa. Vi tror att genom visa upp och informera allmänheten om de här fantastiska djuren stärker vi skyddet för dem. Vi försöker påverka naturen och miljön så lite som möjligt och följer de internationella valåskådningsriktlinjerna. Vi kör med en modern bränslesnål fyrtaktsmotor kombinerat med en lätt ribbåt för låga CO2 utsläpp. Vi sammarbetar också med Fjord & Baelt samt Länsstyrelsen i olika forskningsprojekt om Tumlarna.

Kombinera tumlarsafarin med…

Fotograf: Johan Hammar

Paket

Kombinera tumlarsafarin med några av våra andra aktiviteter.

Läs mer  >

Foto: Lars Strandberg

Vandring

Vandra ifrån Mölle och tillbaks på nya Kullaleden.

Läs mer  >

tumlar-snorkling

Snorkling

Se Kullabergs marina liv under ytan i ett av Sveriges bästa snorklingsvatten. Hyr din utrustning hos oss.

Läs mer  >

Ibland händer det…

Torkel Edenborg

Tumlare är inte kända för att hoppa i det fria även om det händer och vi ser det ibland. En solig augusti dag 2013 var fotografen Torkel Edenborg med på turen och lyckades fånga det på bild. Antagligen världens första foto på hoppande Tumlare i det vilda. Forskaren Magnus Wahlberg trodde att det kunde vara antingen parning, födojakt eller lek.